Stanowisko Ministra w sprawie wydatkowania 2 % na komercjalizację

Poruszałem kiedyś na blogu temat sposobu wydatkowania przez uczelnie części dotacji na utrzymanie potencjału badawczego przeznaczonej na komercjalizację. Do panujących na wielu uczelniach praktyk miałem swoje obiekcje. Omawiałem je dokładniej w tym wpisie.

Ostatnio otrzymałem kilka pytań w sprawie wydatkowania 2 % dotacji na utrzymanie potencjału badawczego przeznaczonych na komercjalizację. Postanowiłem więc wrócić jeszcze na chwilę do tego tematu. Otóż, dla jednego z moich klientów przygotowywałem projekt pisma do MNiSW. Stawiałem w nim pytanie o to w jaki sposób uczelnia, na której powołano Centrum Transferu Technologii powinna wydatkować 2 % dotacji na utrzymanie potencjału badawczego przeznaczonych obligatoryjnie na finansowanie działań związanych z komercjalizacją. Udało się uzyskać stanowisko Ministra w sprawie wydatkowania 2 % na komercjalizację. Potwierdza ono sygnalizowany przeze mnie wcześniej problem.  Uczelnia, która powołała CTT, powinna przeznaczyć 2 % dotacji na utrzymanie potencjału badawczego na działania związane z komercjalizacją, realizowane przez CTT. Wyłącznie taka formuła wydawania tych 2 % będzie stanowiła prawidłowe (zgodne z przepisami prawa) wykorzystanie dotacji.

Treść pisma w wersji zanonimizowanej mogę udostępnić zainteresowanym. Być może przyda się w dyskusjach nad modelem wydatkowania 2 % na komercjalizację w poszczególnych jednostkach naukowych.

0 Komentarzy

x Shield Logo